Recept: Egészben sült süllő

Hozzávalók:

  • 1 kg süllő vagy fogas (egész hal)
  • 3 evőkanál só
  • 1 db burgonya (opcionális)
  • 100 g finomliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 liter napraforgóolaj

Elkészítés:

  1. A megtisztított halat megmossuk, szárazra töröljük, és levágjuk az oldalsó uszonyait. Mindkét oldalán 1-2 cm-enként bevágjuk, de a gerincig ne vágjunk. Sózzuk be kívül-belül, és hagyjuk állni 30 percig.
  2. Keverjük össze a liszteket és a fűszerpaprikát egy tálcán. Készítsünk elő egy másik tálcát papírtörlővel a lecsöpögtetéshez.
  3. A hal szájába tehetünk egy darab burgonyát, hogy sütés közben nyitva maradjon, de ez opcionális.
  4. Forgassuk meg a halat a lisztes keverékben, majd forró olajban süssük meg mindkét oldalát kb. 5-7 percig, amíg aranybarnára sül, és a hal húsa puha nem lesz.
  5. Szedjük ki a halat, és tegyük papírtörlőre, hogy lecsöpögtessük.
  6. Azonnal tálaljuk, tetszőleges körettel. Díszíthetjük citrommal vagy olajbogyóval, de egyszerűen is tálalható.

Jó étvágyat!